Seteløft - rumpeløft - seteplastikk

Rumpeløft og seteløft

Seteløft (også kalt rumpeløft og seteplastikk) er en operasjon der rumpen løftes ved å fjerne hud og fett i overgangen mellom nedre del av ryggen og øvre kant av rumpen.

Hva er seteplastikk?

Seteløft er en operasjon der rumpen løftes ved å fjerne hud og fett i overgangen mellom nedre del av ryggen og øvre kant av rumpen.

Klikk her hvis du ser du etter BBL (Brazilian Butt Lift!)

Særlig etter stor vektnedgang er det vanlig at rumpen siger ned og blir slapp. Da kan rumpen løftes opp til en mer normal posisjon ved hjelp av et seteløft. Operasjonen kombineres oftest med fettsuging av hofter/ryggputer. Volumet til rumpen endres ikke da det ikke tilføres ekstra vev, men bare et løft. Dersom man ønsker større rumpe anbefales i stedet rumpeforstørrelse med eget fett, såkalt Brazilian Butt Lift, som er en annen operasjon.

Ved et seteløft fjernes hud og fett i overgangen mellom nedre del av ryggen og øvre kant av rumpen. Operasjonen etterlater et horisontalt arr som strekker seg fra hoftekam til hoftekam i overgangen mellom nedre del av ryggen og øvre kant av rumpen. Arret plasseres slik at det normalt ikke er synlig ved bruk av bukser. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr fremstå som bleke streker. Noen opplever imidlertid at arrene blir noe bredere.

Resultatet av operasjonen er avhengig av hudkvaliteten. Dersom man har dårlig elastikk i huden kan rumpen falle noe ned med tiden. For å kunne gjøre operasjonen må du være normalvektig og ha en stabil vekt. Kroppsmasseindeks (BMI) må være under 28, da det ellers er økt risiko for komplikasjoner.

Forberedelse til operasjonen

Du må ikke røyke eller bruke annen nikotin 3 uker før - og etter - operasjon. På morgenen operasjonsdagen vasker du hele kroppen fra halsen og ned med Hibiscrub. Du skal ikke bruke deodorant, sminke, neglelakk eller fuktighetskrem. Du må faste 6 timer før operasjonen, det vil si ikke spise eller drikke. Du skal ta medisiner som klinikken har gitt deg med ½ glass vann 1-2 timer før operasjonen. Ta på løse klær som er lett å ta på etter operasjon, for eksempel joggebukse og bomullsjakke med glidelås foran.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og ta bilder av deg. Du vil deretter få treffe operasjonsteamet som består av narkoselege, narkosesykepleier og operasjonssykepleier. Operasjonen foregår i full narkose og varer ca 2 timer. Etter operasjonen vil du være på oppvåkningsavdelingen ca 1-2 timer. Når du føler deg i form til hjemreise vil du bli utskrevet fra klinikken. Det er viktig at du har avtalt med noen som kan komme og hente deg. Første døgnet anbefaler vi at du har en voksen person sammen med deg og oppholder deg mindre enn 2 timers kjøreavstand fra klinikken.

Etter operasjonen

Huden er lukket med sting som forsvinner av seg selv. Operasjonssåret er dekket av kirurgisk tape og utenpå dette ligger det en liten absorberende bandasje. Bandasjen kan fjernes etter 3 døgn mens den innerste kirurgiske tapen skal sitte på. Du kan dusje etter 3 dager. Etter dusjing kan du tørke tapen med hårføner. Vi anbefaler at du benytter kirurgisk tape over arret 3 mnd etter operasjonen. Tapen skiftes første gang etter 3 uker og deretter ca annenhver uke. Vi anbefaler Micropore kirurgisk tape som kan kjøpes på apoteket. Noen reagerer med rødhet og kløe på tape og man bør da ha 2-3 ”tapefrie” dager. En kan også forsøke å bytte til annen type tape, f.eks. silketape eller silikon tape fra 3M eller Mepitac. Dersom dette ikke hjelper må man slutte med tapen.

Noen ganger legges det i dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret for å drenere blod og sårvæske fra operasjonsområdet. Drenene fjernes vanligvis hos oss eller hos fastlegen etter 1-3 dager. Du skal bruke kompresjonsplagg dag og natt i 3 uker fra operasjonen. Kompresjonsplagget kan tas av og vaskes.

Etter operasjonen vil det være stramt på nedre del av ryggen mot rumpen der det er sydd. Du må derfor unngå å bøye deg fremover de første 3 ukene da det ellers drar i arrene og kan øke risiko for infeksjon. Første uken må du være så rett i ryggen som mulig og unngå bøy i hoften. Når du sitter må du ligge bakover og være forsiktig når du reiser deg opp. De to neste ukene kan du bøye litt mer fremover, men ikke så det strammer i arret. Etter 3 uker kan du være i normal daglig aktivitet, men vent med trening og tung fysisk aktivitet i 6 uker.

Komplikasjoner

Seteløft -rumpeløft - seteplastikk

Blødning er sjeldent (1/200) og vil arte seg ved at operasjonsområdet blir stort og spent. Dersom dette inntreffer skjer det vanligvis kort tid (6-8 timer) etter operasjonen. Noen blødninger er selvbegrensende mens andre krever reoperasjon. Kontakt kirurgen ved tegn til blødning. Sluttresultatet vil vanligvis ikke bli påvirket av dette.

Infeksjon: Typisk for infeksjoner er at de inntreffer 5-10 dager etter operasjonen. Symptomer på infeksjon er økende hevelse, smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, feber, frysninger og væsking fra sårkantene. For å motvirke infeksjon gis antibiotika før operasjon, og det er viktig å vaske seg med Hibiscrub som angitt over. Mindre irritasjoner eller små sår i sårkantene er imidlertid ikke uvanlig og skyldes oftest reaksjon på knuten til tråden. Får du dette bør du ta av tapen og ikke tape dette området før det har grodd helt. Vask rent med såpe og vann, legg på en vaselinkompress, for eksempel Jelonet og en liten bomullskompress oppå denne. Ved tegn til infeksjon bør du kontakte klinikken og slik at vi kan vurdere såret og eventuelt gi antibiotika.

Redusert følelse: Følsomheten vil ofte være redusert i begynnelsen i området rundt arret. Hos de fleste kommer følelsen gradvis tilbake over måneder.

Erfaringer - hva sier pasientene?

«For et fantastisk sted, flotte sykepleiere, en fabelaktig kirurg - Thomas Berg - som ikke kunne fått meg til å føle meg bedre. Fra første telefonsamtale med Elisabeth var jeg ikke i tvil. Strålende fornøyd etter seteløft.»

Les om plastikkirurg Thomas Berg her

Les flere pasienthistorier her

 

Seteløft Cosmo Clinic

 

Ønsker du konsultasjon om seteløft?

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon hos spesialist i plastikkirurgi på telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558) eller kontakt oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Cosmo Clinic tilbyr alle typer plastisk kirurgi, men vi har spisskompetanse på ansiktsløft, øyelokkoperasjoner og brystforstørrelse. Vår spesialist i karkirurgi tilbyr effektiv behandling for åreknuter (varicer) og spindelvevårer (sprengte blodkar). Våre topp moderne lokaler ligger diskré til i Nydalen sentralt i Oslo, like ved BI og Storo Storsenter. Det er gode parkeringsmuligheter og lett atkomst med kollektivtransport. Konsultasjon er uforpliktende.

Adresse: Sandakerveien 114 B, 0484 Oslo (se Google-kart i nytt vindu)
Telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558)
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.