Muskeloppstramming (rafing) ved skilte magemuskler

Mange av våre pasienter har en svekkelse i midtlinjen på magen slik at magen står ut selv om de er slanke. Dette skyldes at magemusklene har glidd fra hverandre (rektusdiastase) etter svangerskap eller tidligere vektoppgang. Dersom det foreligger øket avstand mellom de rette magemusklene, er det vanlig å sy disse sammen (rafing) i forbindelse med at det utføres full bukplastikk. Å sy sammen skilte magemuskler er ikke mulig ved en nedre bukplastikk.

Muskeloppstramming (rafing)

Bildene viser arrplassering ved full bukplastikk samt muskeloppstramming (rafing, se bilde nr. 2).

Trene bort skilte magemuskler?

Mange mødre sliter med at magen buler ut etter fødsel. De føler at de ikke klarer å trene bort «mammamagen», mens noen får plager med ryggen fordi magemusklene ikke lenger gir den stabiliteten som de vanligvis gir til kroppens kjernemuskulatur.

Årsaken til dette er ofte at det har oppstått en spalte mellom magemusklene. Under graviditet glir de rette magemusklene fra hverandre for å gi plass til fosteret i magen. Etter fødsel vil magemusklene gli noe tilbake og mindre spalter går ofte bort spontant, men hos noen forblir det en permanent spalte/muskelfraglidning mellom magemusklene (rectusdiastase). Man har lenge trodd at trening vil bedre på muskelfraglidningen (rectusdiastase) og minske spalten, men nyere forskning viser at trening dessverre har lite effekt på skilte magemuskler.

Rafing (muskelrafing)

Skilte magemuskler kan korrigeres kirurgisk ved at musklene sys sammen slik at spalten forsvinner og at magemusklene ligger inntil hverandre i midtlinjen igjen. En slik operasjon kalles muskelrafing (eller bare rafing). Operasjonen gjøres via et snitt nederst på magen nedenfor buksekanten og kombineres oftest med en full bukplastikk der man samtidig fjerner og strammer opp overflødig hud på magen.

 

Les spørsmål og svar (FAQ) om mageplastikk her...