PLASTISK KIRURGI I SÆRKLASSE
  • Åreknuter

Åreknuter (varicer)

åreknuter

 

Cosmo Clinic tilbyr moderne åreknutebehandling. Effektiv, symptomlindrende og skånsom behandling som gir lite plager i etterkant. Behandlingen utføres i lokalbedøvelse og du kan gjenoppta full aktivitet dagen etter. Det er ikke behov for sykemelding.

Hva er åreknuter?

Åreknuter er utvidede overfladiske vener på lår og legg som slynger seg grunnet økt trykk inne i venen. Vi har et overfladisk og et dypt venesystem som begge fører oksygenfattig blod fra bena i retur til hjertet og lungene. Venene har klaffer på innsiden for å hjelpe blodet i retur opp, mot tyngdekraften, når disse klaffene blir skadede eller ødelagt stagnerer blodet i venen og trykket øker. Venen, som er elastisk, vil da slynge seg og utvide seg. Dette fører da til synlige åreknuter. Dette ses som blålige, «knuter»/utposninger på lår eller legg.

 

Hva er åreknuter? Årsaken til åreknuter Utredning Slik behandles åreknuter RF (radiofrekvensbehandling) Microphlebectomi Sklerosering Priser Komplikasjoner Animasjon om skleroterapi FAQ

 

Tilstanden er ikke farlig og har ikke sammenheng med andre sykdommer eller blodpropp.

Åreknutene kan imidlertid være plagsomme og vonde. Du kan få symptomer i form av hevelse i legg, ubehag, tyngdefornemmelse, spreng og kribling. Det kan også klø i huden over åreknutene. Noen kan få eksem og fargeforandringer i huden og i verste fall kan du få kroniske leggsår. Tilstanden forverres ofte i varmt vær og ved stående stilling og bedrer seg ved å legge bena høyt.

 

Kontakt oss

velkommen-bilde

Hjertelig velkommen til Cosmo Clinic!

Du kan ringe oss på telefon 21 05 56 60 eller 91 90 53 13 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Du kan også kontakte oss via skjemaet nedenfor.

Timelistene fylles raskt opp nå, men hvis du ikke kan komme til Oslo, kan du bestille time for videokonsultasjon.

Please let us know your message.
* Vennligst skriv ditt navn her
Please write a subject for your message.
Legg til telefonnummeret ditt i riktig format.
Please let us know your email address.

Du må godkjenne dette for å få sendt skjemaet.

 

Årsaken til åreknuter

Åreknuter er en vanlig tilstand, det ses hos nesten 1/3 av den voksne befolkningen. Det graderes inn i ulike alvorlighetsgrader fra kun små spindelvevårer og retikulære vener som synes under huden til store åreknuter med hevelse, pigmentering i huden og i verste fall sår. Det er flere årsaker til at man får åreknuter. En stor andel er genetisk. Andre faktorer som predisponerer for åreknuter er stående belastende arbeid, overvekt og graviditet. Åreknuter og plager i forbindelse med det forebygges ved å bruke kompresjonsstrømper.

Utredning

Det må før eventuell behandling gjøres en grundig utredning og vurdering. Du kommer da på en konsultasjon hvor du gjennom en grundig samtale kartlegger hva som er problemet og hva du ønsker. Det blir da gjort en klinisk undersøkelse og en fullstendig ultralydundersøkelse av venene i bena dine. Det er ikke alltid man har synlige åreknuter – en ultralydundersøkelse er derfor helt essensielt for å få en skikkelig oversikt. Man får da på en grundig og ordentlig måte satt seg inn i hvor problemet sitter og ut ifra dette anbefalt den beste behandlingen tilpasset akkurat deg. Ofte kombineres flere av behandlingsmetodene for beste resultat.

Behandlingsprinsipp

Moderne behandling av åreknuter innebærer å behandle venen som er skadet/syk fra innsiden, såkalt endovenøs behandling. Dette gjøres ved at man fører inn et tynt kateter inn i venen veiledet med ultralyd via et lite innstikk i huden. Venen behandles fra innsiden med enten varme, lim eller skum. Hovedprinsippet er at man vil oppnå en reaksjon i venen som gjør at den krymper inn, klistrer seg sammen og etter hvert lukker seg. Dette gjør at den aktuelle skadede/syke venen blir satt ut av bruk og vil dermed føre til symptomlindring. Dette fører til et bedre kosmetisk utseende og er effektivt mot symptomer og plager som følge av åreknuter. Det er ikke nødvendig med sykemelding.

Slik behandles åreknuter

Ofte blir flere behandlingsmetoder kombinert for beste resultat. Dette blir kartlagt på konsultasjonen i forkant av behandlingen. Som en fellesnevner for behandlingen er at det gjøres i lokalbedøvelse, det er lite smerter, det blir ingen eller kun små knapt synlige arr, ingen operasjonssår, ingen sting, man er raskt i aktivitet etterpå og det er ikke behov for sykemelding.

RF (radiofrekvensbehandling)

Endovenøs varmebehandling ved bruk av radiofrekvensenergi. Dette brukes når man har ødelagte klaffer i større overfladiske vener på lår eller legg. Det er et kateter med en tupp som varmes opp via en generator. Ved hjelp av ultralyd plasseres kateteret inn i venen via et lite stikk og en plasthylse. Området som skal behandles med varme bedøves med små stikk. Hele den syke venen blir behandlet suksessivt med varmekateteret uten at man kjenner noe.

Microphlebectomi

Store, synlige åreknuter fjernes direkte gjennom små stikkhull i huden og trekkes ut med pinsett eller heklenål. Det blir bare små sår i huden som ikke trenger å sys. Det etterlater små prikk-arr som nærmest ikke er synlige etter en stund.

Sklerosering

Ved vener som er ekstra slyngede, særlig hos personer som er operert før for åreknuter eller spindelvevårer i huden kan man sette inn et lokalirriterende stoff som får årene til å trekke seg sammen og gro igjen. Dette er et medikament som irriterer celleveggen inni åreknutene og får de dermed til å klistre se sammen og lukke seg. Stoffet er flytende og kan blandes med luft slik at det danner et skum. Via en tynn nål kan skummet injiseres i venen. Dette er en effektiv og varsom behandling særlig ved overfladiske spindelvevårer. Årenettverket vil da kollapse og lukke seg og man ser at de blekner vekk etter noen uker. Noen ganger kan det ta flere måneder før man ser full effekt av behandlingen og det kan være behov for flere behandlinger for optimalt resultat. Etter behandlingen er det viktig med kompresjon en stund for best resultat.

Her kan du lese om sklerosering av spindelvevårer og retikulære vener

Her kan du lese om vår karkirurg Synnøve Seljeskog

 

Priser for karkirurgi (åreknuter etc.)

Konsultasjon hos karkirurg med ultralydundersøkelse og klinisk vurdering Kr 1250
Operasjon av åreknuter med RF (radiofrekvens) ett ben (1 åre) Fra kr 27.500
inkl.mva
Operasjon av åreknuter med RF (radiofrekvens) begge ben (2 årer) Fra kr 46.250
inkl.mva
Tillegg ved samtidig fjerning av lokale åreknuter (phlebectomier): 1-5 stk Fra kr 6250
inkl.mva
Tillegg ved samtidig fjerning av lokale åreknuter (phlebectomier): 6-10 stk Fra kr 10.000
inkl.mva
Tillegg ved samtidig fjerning av lokale åreknuter (phlebectomier): Flere enn 10 stk Fra kr 15.000
inkl.mva
Fjerning av lokale åreknuter (phlebectomi) i lokalbedøvelse Fra kr 16.250
inkl.mva
Sklerosering: 1 område Fra kr 4375
inkl.mva
Sklerosering: 2 områder Fra kr 6875
inkl.mva
Sklerosering: 3 områder Fra kr 9375
inkl.mva

Eventuelle komplikasjoner etter behandling av åreknuter

Det er generelt veldig sjeldent med komplikasjoner ved åreknutebehandling.

Noen kan oppleve nedsatt følelse i huden over det behandlede området, dette vil ofte bedre seg med tiden.

Det kan oppstå brunpigmentering i huden etter behandling med varme eller skum, dette er produkter fra nedbrytningen av venen som er behandlet. Det forsvinner ofte gradvis og blekner, men kan vedvare opptil 1 år. En sjelden gang kan man få en svak misfargning permanent.

Ved sklerosering kan man få sårdannelse i det behandlede området, dette er meget sjeldent. Noen ganger kan man få pigmentering i huden. Det kan også oppstå forbigående synsforstyrrelser som kan vare noen minutter.

Det er veldig sjeldent infeksjoner forbundet med åreknutebehandling. Hvis det skulle oppstå er det rødme, smerter, lokal hevelse og pussdannelse fra sår evt. feber.

Blodpropp er også svært sjeldent etter åreknutebehandling. Det forebygges best ved å være i normal aktivitet etter behandlingen. Tegn på blodpropp vil være smerte i legg, spent, hard, rød og varm.

 

Spørsmål og svar om åreknuter

Kommer åreknuter og spindelvevårer tilbake etter behandling?

Det er sjeldent at det kommer tilbake. Men det kan skje. Årsaken til det er ikke helt klar. Ved fjerning av større åreknuter kan man se opptil 20% residiv (gjenoppblussing). Ved fjerning av mindre vener og spindelvevårer med skleroterapi er resultatet av slik behandling studert over flere år og det er rapportert en suksessrate på 95%.

Hvor effektivt er behandling av åreknuter?

Det er nå publiserte langtidsresultater for behandling med varme (termal ablasjon) for venøs svikt. Det er rapportert i flere randomiserte kontrollerte studier at endovenøs termalablasjon har en enestående effekt og en sukesssrate på gjennomsnittlig 88%.

Kan åreknuter (varicer) forsvinne av seg selv?

Hos noen, særlig hvis man får åreknuter under graviditet, vil åreknutene kunne bli mye mindre eller nesten forsvinne etter fødsel. Åreknuter kan tilsvarende også bli mindre ved vektnedgang hvis man er overvektig. Det er ellers vanskelig å si om åreknuter vil forsvinne, vanligvis vil de ikke forsvinne av seg selv hvis man først har fått åreknuter. Man kan imidlertid holde tilstanden i sjakk ved å bruke støttestrømper. Det er da viktig at strømpene brukes fast på dagtid. Dette vil forebygge og redusere utvikling av flere åreknuter og også gi symptomlindring hvis man har tunge ben, hevelse og press i bena.

 

Må jeg sove med støttestrømper?

Vi anbefaler at man bruker støttestrømper på dagtid. Det er viktig at de brukes hver dag for å få full effekt. Når man legger seg, heves bena og blodet vil da renne tilbake til hjertet av seg selv. Det er derfor ikke nødvendig å bruke støttestrømper på natten. Det er bare etter operasjon for åreknuter at vi anbefaler å bruke støttestrømpene noen dager, opptil 1 uke, også på natten.

 

Tilbyr dere laserbehandling mot åreknuter?

Vi opererer de syke venene med varme for at de skal trekke seg sammen og etter hvert lukke seg helt. Dette kalles termal ablasjon. Det er to metoder for å tilføre varme, men prinsippet er det samme. En metode er å bruke laser energi som varmekilde for å behandle venen, en annen metode er å bruke radiobølger(RF) som genererer varme for å behandle venen. Begge metodene er effektive, men det er rapportert noe mer smerte og blåmerker etter laserbehandling. Det er gjort mange studier for å se på forskjellen mellom laser og radiofrekvensbehandling for åreknuter. Disse studiene viser en favør for radiofreksvensbehandling grunnet mindre postoperative plager, raskere tilheling, enklere utstyr, sikrere behandlingsresultat. Radiofreksvensbehandling har derfor blitt den foretrukne behandingsmodaliteten verden over. Vi foretrekker derfor å bruke radiobølger (RF) i vår behandling av åreknuter.

 

Er det noen sammenheng mellom rastløse bein (RLS) og åreknuter?

Når man har åreknuter kan leggen og anklene hovne opp, bena vil da føles tunge og det vil kjennes som et press inne i leggen. Åreknuter kan også begynne å klø. Dette tilsammen kan derfor føles som at bena er rastløse og man kjenner et ubehag. Det er imidlertid ikke det samme som rastløse ben – Restless Legs Syndrome (RLS) – som man kan ha uten at man har noen form for åreknuter eller sykdom i venene i bena. For å kunne skille på dette, må man undersøkes med ultralyd der man kan se på venene i bena og få konstatert om det er venøs insuffisiens (ødelagte veneklaffer) eller ikke.

 

Kan jeg få åreknutekirurgi hos dere dekket av staten?

Nei, for å få behandlingen dekket, må du oppsøke fastlegen og få henvisning til vurdering på sykehuset. Det offentlige dekker åreknuter som klassifiseres til C3-C6 dette vil si åreknuter med kronisk ødem ankel/legg, eksem/hudforandringer, tilhelet venøst sår eller aktivt venøst sår. Venøs insuffisiens C0-C2 dekkes ikke av det offentlige, dette vil si kun synlige spindelvevårer eller åreknuter uten hevelse eller hudforandringer dette må du betale selv hos Cosmo Clinic eller andre som tilbyr privatfinansiert åreknutekirurgi.

 

 

 
Cosmo Clinic

Plastikkirurgisk kompetansesenter

Medisinsk ansvarlig lege:
Tomm Bjærke

Adresse

Besøksadresse Nydalen (Sandaker):
Sandakerveien 114 B
0484 Oslo (se kart)

Kontakt

Tlf: 21 05 56 60 eller 91 90 53 13
Epost: post@cosmoclinic.no

Org.nr.: 817 655 742.
Oslo - Norge

Sosiale medier

Facebook-logo    LOGO instagram

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for analyser. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du dette. Du kan selv skru av lagring av cookies i nettleseren du bruker.
Personvernerklæring - Cookies

Innhold © Cosmo Clinic.

Bestill konsultasjon