Trene delte magemuskler?

Kan trening bedre delte magemuskler (rectusdiastase)?

Delte magemuskler (rektusdiastase)

Mange mødre sliter med magen etter fødsel i form av at magen buler ut, de føler de ikke klarer å trene bort «mammamagen», mens noen får plager med ryggen fordi magemusklene ikke lenger gir den stabiliteten som de vanligvis gir til kroppens kjernemuskulatur. Årsaken til dette er ofte at det har oppstått en spalte mellom magemusklene. Under graviditet glir de rette magemusklene fra hverandre for å gi plass til fosteret i magen. Etter fødsel vil magemusklene gli noe tilbake og mindre spalter går ofte bort spontant, men hos noen forblir det en permanent spalte/muskelfraglidning mellom magemusklene. På fagspråket kalles dette rectusdiastase. Man har lenge trodd at trening vil bedre på muskelfraglidningen (rectusdiastase) og minske spalten, men nyere forskning viser at trening dessverre har lite effekt på skilte magemuskler.

Rectusdiastase kan derimot korrigeres kirurgisk ved at musklene sys sammen slik at spalten forsvinner og at magemusklene ligger inntil hverandre i midtlinjen igjen. En slik operasjon kalles muskelrafing (eller bare rafing). Operasjonen gjøres via et snitt nederst på magen nedenfor buksekanten og kombineres oftest med en full mageplastikk der man samtidig fjerner og strammer opp overflødig hud på magen.

Les mer

Fysioterapeuten.no: Øvelser mot skilte magemuskler har ingen effekt

Forskning.no: Forskerne aner ikke hvordan du skal trene mammamagen: I årevis har forskerne uttalt seg om hva slags magetrening som virker for å lukke skilte magemuskler, såkalt rectus diastase. – Nå har vi forskning som viser at vi har tatt feil, sier professor.

Cosmo Clinic: Les mer om bukplastikk/mageplastikk her

 

Animasjon om full bukplastikk