Røyking og plastisk kirurgi

Slik påvirker røyking plastikkirurgiske operasjoner

Thomas Berg om røyking og plastisk kirurgi

Skal du gjennomgå et plastikkirurgisk inngrep? Da har kirurgen sannsynligvis fortalt deg at du burde slutte å røyke før din operasjon. Det er et veldig godt og veldokumentert råd! Det betyr også at du bør avstå fra snus, e-sigaretter, nikotin-tyggegummi eller andre produkter som inneholder nikotin.

 

Presisjonskirurgi

Hvis du røyker, har du kanskje blitt operert tidligere uten at det var noen problemer etter operasjon. Da er det lett å tenke at du ikke trenger å slutte å røyke før ditt plastikkirurgiske inngrep. Men plastikkirurgiske operasjoner er annerledes enn mange andre typer av operasjoner.

Plastisk kirurgi er presisjonskirurgi der kirurgen ofte løfter og strammer hud og tynne vevslag (for eksempel ved ansiktsløft eller mageplastikk), flytter på hud og andre strukturer (for eksempel ved brystløft eller brystreduksjon). Ved slike operasjoner er blodsirkulasjonen og oksygentilførselen til huden og såret helt avgjørende for at det skal gro og at det ikke skal bli infeksjoner.

Plastisk kirurgi og nikotin

Så hvordan påvirkes din plastikkirurgiske operasjon av nikotin? Nikotin gjør at blodkar trekker seg sammen og at blodsirkulasjonen og oksygentilførselen til såret blir nedsatt. Cellene i såret får ikke tilført den næringen de trenger for å gro, legemidler som antibiotika kommer ikke fram til såret og sårvæske transporteres dårligere bort fra såret. Dette gjør at man i verste fall kan få kan koldbrann i huden (hudnekrose), sårtilhelingsproblemer samt infeksjon i såret.

Mulige komplikasjoner hvis du røyker

Røyking kan resultere i følgende komplikasjoner:

  • Tap av hud ved ansiktsløft eller bukplastikk
  • Infeksjoner
  • Tap av brystvorte ved brystreduksjon eller brystløft
  • Tap av fettceller (fettnekrose) ved brystreduksjon eller fett-transplantasjon som resulterer i harde kuler
  • Forsinket sårtilheling
  • Tykke, brede arr
  • Blodpropp
  • Økt risiko for hjerteinfarkt og lungebetennelse

Røyking og plastisk kirurgi

Så hvis du skal gjøre et plastikkirurgisk inngrep, bør du med andre ord følge din kirurgs råd med å slutte å røyke minst 3 uker før operasjon samt 3–6 uker etter operasjon! Det samme gjelder andre nikotinholdige produkter som snus, e-sigaretter eller nikotin-tyggegummi.

Les her hvis du er plaget av såkalt røykemunn (rynker på overleppen)

 

 

Bestill time for uforpliktende konsultasjon om plastisk kirurgi

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon hos spesialist i plastikkirurgi på telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558) eller kontakt oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Cosmo Clinic tilbyr alle typer plastisk kirurgi, men vi har spisskompetanse på ansiktsløft, øyelokkoperasjoner og brystforstørrelse. Vår spesialist i karkirurgi tilbyr effektiv behandling for åreknuter (varicer) og spindelvevårer (sprengte blodkar). Våre topp moderne lokaler ligger diskré til i Nydalen sentralt i Oslo, like ved BI og Storo Storsenter. Det er gode parkeringsmuligheter og lett atkomst med kollektivtransport. Konsultasjon er uforpliktende.

Adresse: Sandakerveien 114 B, 0484 Oslo (se Google-kart i nytt vindu)
Telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558)
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

Facebook-logo    LOGO instagram