Facialisparese

Facialisparese (ansiktslammelse)

Pasient med facialisparese / ansiktslammelse

Facialisparese (ansiktslammelse) er både en psykisk og fysisk meget belastende tilstand som påvirker lukkefunksjonen av øyet, ansiktsmimikken med hengende munnvik samt evnen til å prate og spise.

For de fleste av pasientene finnes det behandlingsmetoder som kan forbedre både funksjon og livskvalitet.

Våre kirurger Hilde Bjærke og Thomas Berg har til sammen operert mange hundre pasienter med lammelse i ansiktet på Rikshospitalet. De har som få i landet svært bred erfaring med rekonstruksjon av ansiktet til pasienter med ansiktslammelse. Resultatene er svært gode, og pasientene forteller at de opplever en stor forbedring av livskvaliteten.

 

Facialisparese - ansiktslammelse: Hilde Bjærke

NRK Lørdagsrevyen fulgte en av Hilde Bjærkes operasjoner. Her får Terje tilbake smilet etter slag og ansiktslammelse.

Her kan du se hele innslaget på NRK Lørdagsrevyen (6.10.2018) om de to pasientene som ble operert av Hilde Bjærke

 

Dersom du har privat helseforsikring, kan din operasjon eller behandling på Cosmo Clinic dekkes av ditt forsikringsselskap.

Hvorfor får noen facialisparese?

Det er mange årsaker til facialisparese. I 70% av tilfellene finner man ikke noe årsak og da kalles tilstanden Bells parese. De vanligste årsakene hos de resterende 30% er herpes zoster infeksjon (helvetesild), nevroborreliose, akutt og kronisk ørebetennelse, skade direkte mot nerven eller svulster langs nerven. Ved hjelp av nøye klinisk undersøkelse, blodprøver og evt røntgenundersøkelse vil fastlege, øre-nese-hals-lege eller nevrolog kunne fastslå årsaken.

Facialisparese TV2

Hilde Bjærke (t.h.) sammen med Roar Asbjørn Fordal og Vår Staude på God morgen Norge på TV2

Roar fikk nytt ansikt: – Noen bare kikket på meg, andre spurte om jeg hadde fått slag

Bells parese - den vanligste formen for ansiktslammelse

Omtrent 70 prosent av alle som rammes av facialisparese, får den varianten som kalles Bells parese. I disse tilfellene vet man ikke årsaken til lammelsen. Omtrent 1500 pasienter får Bells parese årlig i Norge. Bells parese kjennetegnes av plutselig ensidig svakhet eller lammelse av ansiktsmuskulaturen, som medfører at ansiktet henger. Pasientene opplever problemer med å bevege munnen og å lukke øyet. Andre vanlige symptomer er smerter rundt øret og nedsatt smaksans på samme side som paresen.

Bells parese kan ramme alle aldere, men er litt vanligere hos gravide og de med sukkersyke. Selv om mange blir friske av seg selv er behandlingen ved Bells parese nøye studert i kliniske studier. Disse har vist at oppstart med kortisontabletter innen 3 dager etter at lammelsen begynte, øker sjansen for at lammelsen går tilbake. Omtrent 70-80% blir helt friske innen 6-12 måneder hvis de får behandling med kortison, mens de øvrige 20-30% får bestående plager med svakhet og skjevhet i ansiktet samt muskelspasmer. Dersom man fortsatt har svakhet i ansiktet etter 1 år er det sannsynlig at man får vedvarende plager.

Ansiktslammelse på NRK TV Lordagsrevyen

Hilde Bjærke på Lørdagsrevyen.

Vedvarende facialisparese

Omtrent 30 % av de som får facialisparese får vedvarende lammelse og nerven tilheler ikke. Dette tallet kan variere ut i fra hva som er årsaken til lammelsen, alder på pasienten samt andre sykdommer. Generelt kan man si at nervefunksjonen kan bedres opp til ett år etter at lammelsen inntraff. Dersom man har vedvarende lammelse eller svakhet etter ett år, blir disse plagene ofte varige. Det finnes imidlertid operasjoner og annen behandling som kan forbedre disse plagene.

Facialisparese: Thomas Berg og Hilde Bjærke

Hilde Bjærke (bildet) og Thomas Berg utfører alle typer rekonstruksjoner ved facialisparese.

Hva går behandlingen ut på?

Målet med behandlingen er å oppnå bedre symmetri i ansiktet, gjenopprette lukkefunksjon til øyet samt gjenskape et smil. Behandling av ansiktslammelse må tilpasses individuelt i hvert enkelt tilfelle og er avhengig av hvor uttalt lammelsen er. Hos pasienter med lett skjevhet eller muskelspasmer kan injeksjoner med nevrotoksiner gi god effekt og forbedre symmetrien i ansiktet. Hvis man har vanskeligheter med å lukke øyet finns det spesialiserte operasjoner av både øvre- og nedre øyelokk som vil forbedre lukkefunksjonen og hjelpe øyets lukkeevne.

Hos pasienter der munnen henger og lammelsen gjør at man ikke kan smile, kan vi med en operasjon flytte en muskel som gjør at munnviken løftes og at man kan smile igjen. Dersom øyebrynet og pannen henger, kan man løfte øyebryn og panne med kikkehullsteknikk (panneløft). Ofte gjøres en kombinasjon av disse behandlingene.

Lite kjent behandling

Denne type behandling er dessverre nokså lite kjent både blant leger og pasienter rundt omkring i landet og mange pasienter får derfor ikke tilbud om behandling. Cosmo Clinics kirurger Hilde Bjærke og Thomas Berg utfører alle typer rekonstruksjoner ved ansiktslammelse. De har lang erfaring med disse operasjonene og har skrevet flere medisinske artikler om ansiktslammelse. Thomas Berg har i tillegg doktorgrad innen ansiktslammelse.

Hvem tilbyr behandlingen

Ansiktslammelse: Hilde Bjerke

Overlege Hilde Bjærke har mer enn 10 års erfaring med avansert ansiktskirurgi fra Rikshospitalet, blant annet ansiktsløft, halsløft, panneløft, midtansiktsløft, øyelokkoperasjoner, fettransplantasjon og all form for rekonstruksjon av facialisparese.

Hilde Bjærke - bestill time hos Hilde Bjærke

 

Facialisparese: Thomas Berg

Overlege Thomas Berg har bred plastikkirurgisk kompetanse og har særlig arbeidet med brystkirurgi, avanserte ansikts- og brystrekonstruksjoner med mikrokirurgisk teknikk samt rekonstruksjoner av pasienter med facialisparese (ansiktslammelse). Thomas utfører alle typer plastikkirurgiske inngrep.

Thomas Berg - bestill time hos dr. Berg

Les mer

Facialisparese Cosmo-logo

Telefon: 21 05 56 60

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.