Spørsmål og svar om brystforstørring

Brystproteser av silikon

Brystforstørring har i alle år vært det vanligste plastikkirurgiske inngrepet. Ifølge tall fra proteseleverandørene utføres det omtrent 5000 brystforstørrende operasjoner i Norge i året. Brystene er en viktig del av identiteten og selvfølelsen for mange kvinner. Ofte er det unge kvinner mellom 20 og 25 som har hatt liten brystutvikling som ønsker operasjon med brystproteser. Mange kvinner som har gjennomført graviditet og amming, ønsker litt større og fastere bryst, eventuelt med samtidig brystløft.


Bør jeg legge protesene over eller under brystmuskelen?

Brystprotesene kan legges over eller under brystmuskelen. Brystforstørring med protesene over muskelen var den vanligste plasseringen i mange år, men etter hvert har de fleste gått over til å legge protesene under muskelen. Det er fordeler og ulemper ved begge plasseringer og det har nå vært en liten dreining av pendelen igjen for å legge protesen over muskelen.

Dersom man er svært tynn og skal ha en stor protese, velger man i de fleste tilfellene å legge brystprotesene under muskelen. Grunnen til dette er at man ønsker jevnere overgang mellom brystet og brystveggen. Muskelen presser mot protesen i øvre del slik at protesen blir flatere oppad og mot utringningen. I tillegg har muskelen en viss tykkelse som skjuler protesekantene bedre og det er mindre risiko for folder på brystet (ripling). Brystet blir også mer stabilt når protesene legges under muskelen. En ulempe ved plassering under muskelen er at brystene vil flytte seg til siden når man bruker brystmuskelen aktivt. I tillegg vil man miste noe styrke i brystmuskelen. Driver man for eksempel med fitness, vil de fleste velge å legge protesene over muskelen for å ikke skade muskelen. Det er mer smertefullt å legge protesene under muskelen, men de fleste er i fin form etter 2-3 dager. 

Har man bra elastikk i huden, et bryst med litt størrelse, ikke er så tynn og samtidig ikke ønsker så stor protese, vil en plassering over muskelen kunne gi et enda mere naturlig resultat. Brystprotesene ligger da under brystkjertelvevet og oppå brystmuskelen. Protesene vil være en del av brystet, flytter seg naturlig med brystet når man tar på brystene og man unngår bevegelse av brystene når man aktiverer brystmuskelen.

Har man heng i brystene eller har tuberøse bryst, vil en plassering av protesene under muskelen ofte ikke være hensiktsmessig da det kan medføre en skygge/kant i nedre del av brystet (double bubble). Ved heng i brystet kan man imidlertid gjøre et brystløft og deretter legge protesene under muskelen, enten i samme operasjon, eller ved to separate inngrep. Ved tuberøse (tubulære) bryst er det viktig å spile ut den nedre del av brystet og dette oppnås best når protesene legges over muskelen. 

Ønsker du innleggelse av brystproteser fra armhulen, gjøres dette kun med kikkehullsteknikk under brystmuskelen.


Ser brystene mer unaturlige ut hvis brystprotesene legges over brystmuskelen?

Kan man ha implantat under muskel når man tar det via armhulen?


Muligheter og begrensninger ved å legge inn brystprotesene via armhulenLes mer om innleggelse av silikonproteser via armhulen


Valg av brystproteser - form og størrelse


Hva er brystimplantat-relatert anaplastisk kjempecelle lymfom (BI-ALCL)?

Dette er en relativt nytt fenomen som vanligvis innebærer at det oppstår en væskeansamling rundt brystprotesen. Dette kan ledsages av kapselsammentrekning og/eller en svulst utgående fra kapselen rundt protesen. BI-ALCL forekommer er svært sjelden og kun ved proteser med ru overflate.


Les mer om brystforstørring med brystproteser herPraktiske spørsmål om tiden før og etter operasjonSilikonproteser og kapsling

En silikonprotese er et fremmedlegeme i kroppen. Det dannes en tynn vevshinne rundt alle proteser. Dette skjer svært rask etter operasjonen og er helt normalt. Noen får imidlertid en sammentrekning av denne hinnen. Denne vil da klemme på protesen.
Plastisk kirurgi i særklasse

Cosmo Clinic tilbyr alle typer plastisk kirurgi. Våre topp moderne lokaler ligger diskré til i Nydalen sentralt i Oslo, like ved BI og Storo Storsenter. Det er gode parkeringsmuligheter og lett atkomst med kollektivtransport. Konsultasjon hos spesialist er helt uforpliktende.

Adresse: Sandakerveien 114 B, 0484 Oslo (se kart og finn reisebeskrivelse på Google Maps)
Telefon: 21 05 56 60
Epost: post@cosmoclinic.no