Neseoperasjon FAQ

Spørsmål og svar om neseplastikk

Westvik

Dr. Tormod Westvik svarer på vanlige spørsmål fra pasientene.

Kan jeg risikere at det blir vanskeligere å puste etter en neseoperasjon?

Når kan jeg vaske håret etter operasjonen? Og når kan jeg vaske ansiktet og ta på sminke (og fjerne den)?

Når kan jeg fly igjen etter en neseoperasjon?

Kan jeg få sykemelding?

Kan jeg bruke briller etter en neseoperasjon?

Vil jeg få blåmerker etter en operasjon?

Når kan jeg begynne å trene igjen etter neseplastikk?

Hvor lenge må jeg gå med bandasje?

Kan jeg risikere at det blir vanskeligere å puste etter operasjon?

Enhver riktig utført neseoperasjon har som mål å opprettholde eller forbedre pusten. Alle som opererer nesen sin vil oppleve at pusten føles annerledes. Det skyldes at luftstrømmen må tilpasse seg den nye innsiden. Dårlig pust er en risiko etter en neseoperasjon, men det avgjørende her er at kirurgen tenker på muligheten for dette på forhånd slik at man kan forebygge før problemet evt skulle oppstå. Hos oss på Cosmo Clinic vil alle neseoperasjoner foregå med fokus på både utseende og pustefunksjon.

Når kan jeg vaske håret etter operasjonen? Og når kan jeg vaske ansiktet og ta på sminke (og fjerne den)?

Ansiktet og håret kan du dusje når bandasjen er tatt av etter en uke. Sminke må du vente med i 2 uker på nesen, 1 uke i ansiktet for øvrig.

Når kan jeg fly igjen etter operasjon?

Etter en neseoperasjon anbefaler vi å ikke fly de første 14 dagene dersom mulig. Det er lite dokumentert forskning på dette, men etter en operasjon blir nesen og slimhinnene hovne, sistnevnte med større risiko for blødning ved tørr flyluft. Pga dette anbefales det av de fleste nesekirurger å ikke fly på 1-2 uker etter en operasjon. Forandring i lufttrykk kan også være ubehagelig rett etter en operasjon fordi nesen føles tett. Dersom du har spesielle forhold som vi må ta hensyn til kan kirurgen gi deg svar i forbindelse med konsultasjon eller operasjon.

Kan jeg få sykemelding?

Det er ikke vanlig å få sykemelding etter en kosmetisk neseoperasjon. Ved en operasjon for samtidig å bedre pustefunksjonen, kan det være aktuelt med sykemelding, men dette er ikke vanlig. Normalt er du tilbake på jobb 1-2 uker etter operasjonen (avhengig av hva slags jobb du har).

Kan jeg bruke briller etter en neseoperasjon?

Etter en operasjon vil det være en del hevelse av nesen, samtidig som nesebeina ofte har blitt flyttet på som følge av avsmalning. Av denne grunn anbefaler vi at du etter en neseoperasjon ikke bruker briller før det har gått 6 uker. Dersom du ikke kan bruke linser og er helt avhengig av briller, kan du kjøpe noe som heter RhinoShield. Dette er et sett med silikonbeskyttere som kan ligge over nesen der hvor brillen hviler. Slik kan du bruke briller etter at bandasjen er fjernet en uke etter operasjonen.

Vil jeg få blåmerker etter en operasjon?

Det er ganske vanlig å få blåmerker rundt øynene etter en neseoperasjon, særlig hvis nesebeinet er flyttet. Disse blåmerkene vil forsvinne etter ca. 14 dager.

Når kan jeg begynne å trene igjen?

Vi anbefaler at du tar det helt rolig de første to døgnene etter operasjonen. Deretter bør du holde på med forsiktig aktivitet i to uker. Så øker du gradvis aktivitetsnivået opp til normal aktivitet etter seks uker. Dersom du driver med ballsport, kampsport, sprangridning eller andre aktiviteter hvor noe kan komme i kontakt med nesen, bør du vente med å gjenoppta dette til det har gått tolv uker etter operasjonen.

Hvor lenge må jeg gå med bandasje?

Det er vanlig å gå med en neseplint over neseryggen i 1 uke. Dersom du har fått innlagt silikonplater for å støtte skilleveggen etter operasjonen, vil disse også bli fjernet etter 1 uke samtidig som vi fjerner stingene under nesen.

Research før neseoperasjon

Neseoperasjon 3d crisalix

 

 

Konsultasjon hos dr. Tormod Westvik

Den beste måten å få svar på alle spørsmål du har om neseplastikk, er å komme til en uforpliktende konsultasjon hos dr. Tormod Westvik. Du vil få god tid til å spørre om alt om operasjonen, og dr. Westvik vil forklare inngrepet grundig, slik at du får realistiske forventninger til hva som kan oppnås og kan ta en fornuftig beslutning om dette er noe du ønsker.

 

 

Animasjon

Vi gjør oppmerksom på at animasjonen kun er ment som en veiledning. Selve operasjonen og resultatet kan være annerledes enn det som vises i videoen. Under konsultasjonen vil kirurgen forklare inngrepet for deg ut ifra din kropps forutsetninger og gi deg et realistisk inntrykk av hva som kan oppnås. Før du kommer til konsultasjon, anbefaler vi at du noterer deg alle spørsmålene du har og diskuterer dem med kirurgen.