Komplikasjoner ved brystforstørrende operasjon

 

Infeksjon Blødninger Ripling Stikninger Nedsatt følelse BI-ALCL BII

Infeksjon

Infeksjon ved brystforstørring med silikonproteser forekommer hos ca. 1 av 500. Man blir da nødt til å ta ut protesene og avvente i minst 3 måneder før man eventuelt legger inn nye proteser. For å motvirke infeksjon er det viktig at man vasker seg med Hibiscrub såpe kvelden før og morgenen på selve operasjonsdagen.

Kapseldannelse ved brystforstørring

Protesen er et fremmedlegeme og det dannes en tynn vevshinne rundt alle proteser. Dette skjer svært rask etter operasjonen og er helt normalt. Noen får imidlertid en sammentrekning av denne hinnen. Denne vil da klemme på protesen. Protesen er et fremmedlegeme, og det dannes en tynn vevshinne rundt alle proteser. Dette skjer svært rask etter operasjonen og er helt normalt. Noen får imidlertid en sammentrekning av denne hinnen. Denne vil da klemme på protesen. Risikoen for kapseldannelse ved ru overflate er 8-10%, mens risikoen ved tilnærmet glatt overflate (nanoteksturert) er under 1%, ifølge studier. Av den grunn anbefaler Cosmo Clinic Motivas silikonproteser med glatt overflate.

 

Blødning

Forekommer hos cirka 1/200. Det merkes ved at det ene brystet blir unormalt stort, sprenger og er smertefullt. En blødning kommer vanligvis etter 6-8 timer etter inngrepet. Det er viktig å ta det med ro det første døgnet. Risikoen for blødning etter 1 døgn er svært liten.

Ripling

Ripling (små bølger) betyr folder i huden over protesen. Vanligste årsak er at proteselommen er for liten eller at det er svært tynn huddekning over protesen. Ripling er vanligere ved plassering over muskelen og er én av grunnene til at man velger å legge protesene under muskelen. Jo bløtere silikongele det er i protesen jo større er forekomsten av rippling.

Rotasjon av anatomiske silikonproteser

Ulempen med anatomiske proteser er at de kan rotere og legge seg i en uønsket posisjon. Forekomsten av betydelige rotasjonsfeil anslås i mange studier til å være lav, ca 2%.

Stikninger

Det er vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner i brystene etter inngrepet. Vanligvis er det ensidig og skyldes at tynne hudnerver skades eller settes på strekk under operasjonen. Disse plagene kommer ofte etter noen uker eller måneder og forsvinner igjen. Er du i tvil, ta kontakt med Cosmo Clinic.

Nedsatt følelse i brystene

Det er vanlig med redusert følelse fra brystvorte området og ned til brystfolden. Følelsen kommer vanligvis gradvis tilbake i løpet av noen måneder. Brystvortene er vanligvis overfølsomme i starten og vil da ofte normaliseres etter noen måneder, men dette kan ta opptil ett år. I noen tilfeller mister man følelsen i brystvortene permanent.

Brystimplantat-relatert anaplastisk kjempecelle lymfom (BI-ALCL)

BI-ALCL er en meget sjelden kreftform som utgår fra kapselen rundt protesen. I Norge er det rapportert om 4 tilfeller. Dette er en helt annen krefttype enn det man assosierer med brystkreft. Det typiske med denne tilstanden er at man plutselig får en hevelse i det ene brystet etter 6-8 år. Det er likevel viktig å være klar over at væskeansamling rundt protesene i de aller fleste tilfeller ikke utgjør noen fare. Diagnosen stilles ved å analysere væsken. Behandlingen er å fjerne protesen med kapselen rundt.

Foreløpig har man kun sett denne tilstanden med rue proteser. Det er én av grunnene til at Cosmo Clinic har valgt å bruke proteser fra Motiva. Motiva er microteksturerte og regnes som glatte proteser. 99% av våre pasienter velger å bruke Motiva. I tillegg til at det ikke har vært rapportert ALCL ved disse protesene, er de etter vårt syn de mykeste på markedet og inntar en naturlig fasong samtidig som vi kan bruke kortere arr og graden av kapsel er under 1% de første 3 årene.

Breast Implant Illness (BII)

En svært liten andel av kvinner med brystproteser, opplever at de har symptomer (tretthet/utmattelse, leddsmerter, depresjon, hodepine, konsentrasjonsvansker) som er årsaket av silikonprotesene, og dette kalles Breast Implant Illness (BII). Begrepet har vært kjent lenge og var spesielt omdiskutert på 90-tallet i USA. Få medisinske implantat er så godt studert som silikonproteser og det er gjort omfattende studier som har konkludert med at det ikke er noen sikker sammenheng mellom silikonproteser og slike symptomer. Studier har vist at slike symptomer er like vanlige blant kvinner uten silikonproteser, som de med silikonproteser.

 

 

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon hos spesialist i plastikkirurgi på telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558) eller kontakt oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Cosmo Clinic tilbyr alle typer plastisk kirurgi, men vi har spisskompetanse på ansiktsløft, øyelokkoperasjoner, neseoperasjon og brystforstørrelse. Våre topp moderne lokaler ligger diskré til i Nydalen sentralt i Oslo, like ved BI og Storo Storsenter. Det er gode parkeringsmuligheter og lett atkomst med kollektivtransport. Konsultasjon er uforpliktende.

Adresse: Sandakerveien 114 B, 0484 Oslo (se Google-kart i nytt vindu)
Telefon: 21 05 56 60 (eller 941 78 558)
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.