Nedre øyelokkoperasjon med laser

Cosmo Clinic i Oslo har eksperter på å fjerne poser under øynene med laser

Nedre øyelokkoperasjon med laser

En nedre øyelokksplastikk med laser er en operasjonsmetode for å fjerne løs hud og fettputer under øynene uten arr.

Om nedre øyelokksplastikk med laser

En nedre øyelokksoperasjon er en mer komplisert operasjon enn en øvre øyelokksplastikk. Når det fjernes hud under øyet, vil ikke huden nedenfor løftes opp.

I ved lite hudoverskudd på nedre øyelokk anbefaler vi ofte en nedre øyelokksoperasjon med laser. Ved dette inngrepet fjerner vi ikke hud, men strammer huden med laser. Samtidig opererer vi på innsiden av øyelokket og fjerner fettposene herfra slik at det ikke blir noen synlige arr.

Dette er en operasjonsmetode som egner seg for de som har poser under øynene og litt løs hud. Ved stort hudoverskudd må vi gjøre en tradisjonell nedre øyelokksplastikk, eventuelt kombinert med et midtansiktsløft.

Før operasjonen

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon for å utføre en nedre øyelokksoperasjon med laser.

Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil eventuelt avklares i samråd med anestesilegen.

Det er svært viktig at du har sluttet å røyke minst 2 uker før operasjonen. Røyking gjør at sårtilhelingen blir redusert.

Operasjonsdagen tar du en dusj.

Du må ikke smøre ansiktet med fuktighetskrem eller bruke sminke.

Ta med solbriller!

Har du høyt blodtrykk, må det være regulert før en operasjon. Har du ikke tatt blodtrykket på 3 måneder, bør du gjøre det!

Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før.

Du må ha sluttet med blodfortynnende. I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Unngå også A-, D-, E- og K-vitamin.

Operasjonsdagen vil du bli tegnet på. Du vil deretter bli fulgt inn på operasjonsstuen hvor en operasjonssykepleier vil vaske deg og gjøre deg klar. Du vil også få hilse på en narkoselege eller en anestesi sykepleier. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden.

Operasjonen foregår vanligvis i lokalbedøvelse og lett søvn (ikke narkose).

Du forbehandles med antibiotika.

Operasjonen

Ved denne metoden legger vi på en kontaktlinse av metall. Deretter skjærer vi med laser på innsiden av det nedre øyelokket, slik at vi ikke etterlater noen synlige arr. Vi fjerner så fettposene fra innsiden. Åpningen lukker seg i løpet av 1 døgn.

Har du små rynker i huden og litt løs hud under øynene, kan vi i tillegg stramme opp dette med en laserpeel på huden.

Du vil da bli rød på huden under øyelokkene i opptil 3 måneder, men rødheten kan sminkes over etter ca 1 uke. Fordelen med denne operasjonen er at den ikke etterlater synlige arr. Du vil også få større grad av symmetri enn med tradisjonell åpen kirurgi og det er nærmest ingen risiko for å få trukket øyelokket ned, slik som ved åpen kirurgi (ectropion).

Ulempen er at huden vil være forbigående rød, men denne kan sminkes over.

Til slutt legges det på kjølebriller.

Etter operasjonen

Du føres inn på oppvåkningen hvor du kan ligge og slappe av i en halv til én time. Deretter kan du hentes av pårørende. Du bør alltid ha en hos deg den første natten hvis du har hatt narkose.

Det er viktig å holde huden myk hele tiden ved å smøre et tynt lag med hvit vaselin den første uken. Så fort du føler at huden holder på å tørke inn, smører du pånytt. Det kan være aktuelt å stå opp 1-2 ganger om natten for å smøre deg.

Dynk bomullskomprssene i saltvann og legg de over det laserbehandlede området I 30 minutter. Med de våte kompressene stryker du så forsiktig vekk den løse huden og sårvæsken som har samlet seg slik at du får en glatt overflate. Smør så påny. Denne prosedyren gjentar du morgen og kveld i 3 dager. Etter 1 uke forsøker du å bytte over til rød apobase som ikke er så fet som vaselin. Hvis du synes det ikke blir fuktig nok, fortsetter du med hvit vaselin 1-2 dager til.

Husk at huden ikke er steril, så du kan dusje første dag og vaske håret samt ansiktet i lunket vann og med en mild såpe.

Etter 7-9 dager er huden vanligvis tilhelet. Det vil si at den er rød og glatt. Det er ingen sår som væsker. Du kan nå dekke til huden med en dekkrem.

Vær forsiktig med å soleksponere det laserbehandlede området på 3 måneder. Bruk faktor 50 og unngå solen. Bruk solbriller, eventuelt solhatt og sitt med ryggen mot solen. Unngå tur på høyfjellet, ved sjøen eller til Syden.

Komplikasjoner - bivirkninger

Blødning er veldig sjeldent og vanligvis får du ikke blåmerker ved denne operasjonen.

Rødhet

Det er vanlig med rødhet som varer i 3 måneder eller lengre ved CO2 laser. Den kan imidlertid sminkes over. Du vil merke at rødheten tiltar ved stress, fysiske aktiviteter, alkohol og varme. Dette avtar og forsvinner etterhvert.

Kløe

Kløe skyldes histaminfrigjøring og er vanlig i 1-2 uker. Du kan da bruke antihistaminer feks Zyrtec.

Brunpigmentering

Hvis du er uforsiktig med soleksponering, kan du oppleve brunpigmentering i deler av det laserbehandlede området. Dette forsvinner vanligvis av seg selv, men noen ganger kan det være nødvendig med en blekekrem som inneholder Hydroquinon.

Hvite områder

Dersom vi må gå veldig dypt for å fjerne rynker, kan man oppleve områder i huden uten pigmentering. Vi vil aldri gå så dypt og har derfor heller ikke opplevd dette.

Infeksjon

Du blir forbehandlet med antibiotika, men en sjelden gang kan man likevel få en infeksjon i huden. Dette vil da behandles med en ny type antibiotika.

Milier

Enkelte kan oppleve små hvite talgcyster på 1 mm I huden som vil forsvinne etter 2-3 uker.

Akne

Noen kan en sjelden gang oppleve en akneliknende tilstand. Dette skyldes ofte at du har smurt med et for tykt lag vaselin. Vi behandler det med å gå over til apobase, Dermovat med Chinoform og eventuelt Dalacin.


Ansikt


Mer informasjon

Fortsatt usikker?

Vi hjelper deg gjerne. Bestill en uforpliktende konsultasjon og vi finner sammen ut veien videre.

Bestill uforpliktende konsultasjon

Fortsatt usikker?

Vi hjelper deg gjerne. Bestill en uforpliktende konsultasjon og vi finner sammen ut veien videre.

Bestill uforpliktende konsultasjon